Nordic Competition

Lucky One

Mia Engberg | 78min | Sverige

  • År: 2019
  • Språk: Svenska, Franska
  • Text: Engelsk
  • Originaltitel: Lucky One
  • Världspremiär

Välavvägt, intelligent och träffande när Mia Engberg går från dokumentär till fiktion och utforskar "den visuella tystnaden".
Precis som i Engbergs guldbaggebelönade dokumentär Belleville Baby (GFF 2013) pågår ett samtal mellan Mia och Vincent. "Jo, men tänk om" säger Mia, och vecklar ut en berättelse som inte är möjlig. Tillsammans med den motsträviga Vincent leker hon fram en smärtsam, modern och samtidigt tidlös saga. Den åldrade gangstern Vincent arbetar långa nätter och drömmer om ett annat liv. När han oväntat får ansvaret för sin tonårsdotter Adina börjar tillvaron förändras. Filmen utspelar sig i Paris och på en hemlig plats någonstans nära dig.

Möt regissören Mia Engberg i ett publiksamtal efter visningarna den 27/1 och 28/1.

- Maja Kekonius

Visningar

söndag 27 januari

18:00

216:
Draken
95SEK
favorite_border

måndag 28 januari

20:00

314:
Capitol
95SEK
favorite_border

tisdag 29 januari

16:00

378:
Biopalatset 1
95SEK
favorite_border
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Mia Engberg

Regissör: Mia Engberg

Mia Engberg är filmregissör, producent och forskare. Hennes senaste långfilm Belleville Baby belönades med en guldbagge och flera internationella utmärkelser. Som producent var hon initiativtagare till det feministiska konstprojektet Dirty Diaries – 12 shorts of feminist porn och hon har gjort flera uppmärksammade kortfilmer bland annat Manhood och The Stars We Are. För närvarande driver hon ett forskningsprojekt vid Stockholms Kontnärliga Högskola med temat The Visual Silence. Filmen Lucky One är del två i en trilogi som började med Belleville Baby.

Arbetet med den här filmen utgick från en enda bild som hade fastnat i mitt huvud. Det var bilden av Vincent en tidig morgon då han kommer hem till sin dotter Adina med en blodig hammare i en påse. Det är en stillsam bild där solen skiner in genom köksfönstret och de ska äta frukost tillsammans. Hammaren har han använt för att driva in en skuld till sin arbetsgivare. För mig handlar den här scenen om hur kärleken och våldet kan rymmas i samma människa. Hur vissa av oss, speciellt om vi har destruktiva och meningslösa yrkesliv, delas mellan nedbrytande plikter och kärlek till de som står oss nära. Kanske är historien om Vincent en sorgesång över människan och hennes döende civilisation, eller kanske så är det en berättelse om kärleken, ljuset och allas möjlighet till förlåtelse. Vardagens stillhet då vi äter frukost tillsammans och hon stryker dig över kinden och säger: Lilla Pappa.

Producent:
Tobias Janson
Manusförfattare:
Mia Engberg
Fotograf:
Daniel Takács
Klippare:
Mia Engberg, Neil Wigardt
Musik:
Michel Wenzer
Medverkande:
Olivier Loustau, Lorette Nyssen, Diana Rudychenko, Bruno La Brasca
Svensk distributör:
TriArt Film
Regissörens filmografi:
  • 2013 Belleville Baby, Feature; 2009 Dirty Diaries, Doc; 2007 Come Together, Short; 2005 165 Hässelby, Feature; 2001 Selma & Sofie, Short; 1999 California über alles, Short; 1999 Manhood, Short; 1997 Kött är mord, Short; 1997 The Stars We Are, Short; 1996 Parkside Girls, Short; 1994 Les enfants du square, Short.
Originaltitel:
Lucky One
favorite_border
Varukorg
0

Snabbköp biljetter här!

Fyll i visningsnummer och antal.

Summa: 0:-