Svenska premiärer

Horungen

Knutte Wester | 57min | Sverige, Norge

  • År: 2016
  • Språk: Svenska
  • Text: Engelsk
  • Svensk Premiär

Omkring 670 expressiva målningar i akvarell och tusch kommer till liv i en drabbande berättelse om Hervor, som 1909 föds som dotter till en ogift mamma.

Det tog regissören och konstnären Knutte Wester (Gzim Rewind, GFF 2012), fyra år att färdigställa bilderna som skildrar hans farmors uppväxt i ett orättvist och odemokratiskt Sverige. Hennes mor fördrevs från föräldrahemmet och medan Hervor växte upp i olika familjer och barnhem, oönskad och föraktad av samhället, försökte hennes mamma försörja sig som tjänsteflicka och kokerska. Den historiska berättelsen leder oss fram till nuet, där dess ännu aktuella betydelse belyses. Horungen är en film som kraftfullt markerar vikten av barns rättigheter, något som obehagligt nog åter börjat ifrågasättas i dagens samhällsklimat.

Under Göteborg Film Festival är Knutte Wester och Therese Högberg på plats för att möta publiken i Göteborg. De deltar i ett Q&A efter visningen den 3/2. Knutte Wester deltar i ett Q&A efter visningarna den 4/2 och 5/2.

- Tobias Åkesson

Visningar

fredag 03 februari

17:30

676:
Göta 1
90SEK
favorite_border

lördag 04 februari

17:30

763:
Göta 1
90SEK
favorite_border

söndag 05 februari

10:00

4008:
Aftonstjärnan
90SEK
favorite_border
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Knutte Wester

Regissör: Knutte Wester

Knutte Wester, född 1977. Westers andra film [Dawn in a City Without Nam]e vann pris för bästa svenska kortfilm vid Tempo 2014. Under 2015 var han Artist in Residence vid NARS i New York.

Som barn brukade jag sitta i min farmors kök där hon berättade historier om barndomen för mig – berättelser om att växa upp som en oönskad och utstött människa, berättelser om ett odemokratiskt och intolerant samhälle, berättelser som jag insett förblir aktuella. När jag hörde hennes röst tänkte jag på scener vid barnhemmet och en frusen sjö. Nu har jag tillbringat flera år med att försöka frammana en klar bild av de scenerna och skapa en film som en gång utspelade sig i mina tankar. Jag har målat varje bildruta och har försökt på så vis ge filmen en kropp, men jag har också försökt behålla känslan av minnena, av en berättelse som lyssnare kan sätta sig in i. Min farmors berättelser skrämde mig men de blev också verktyg och metaforer som jag har använt för att förstå saker och ting. Jag kan fortfarande känna lukten av isen i den frusna hamnen där hon och hennes mor letar efter ett hål i isen.

Producent:
Therese Högberg
Klippare:
Jesper Osmund
Medverkande:
Inga Landgré
Kontakt:
Regissörens filmografi:
  • 2014 Dawn in a City Without Name, Short; 2012 Gzim Rewind.
favorite_border
0

Snabbköp biljetter här!

Fyll i visningsnummer och antal.

Summa: 0:-