Nordic Light

Hjärtat

Fanni Metelius | 105min | Sverige

  • År: 2018
  • Språk: Svenska
  • Text: Engelsk
  • Nordisk Premiär

Ung fotograf blir förälskad och flyttar till Stockholm i Fanni Metelius debutfilm om kön, kärlek och sexualitet.

Efter att ha regisserat tonsäkra kortfilmer och fått ett genombrott som skådespelare i Turist spelar Fanni Metelius själv huvudrollen i sin intima långfilmsdebut som söker sig lika nära åtrån och ömheten som ångesten och ensamheten. Vad händer när hjärtat vill en sak, magen en annan och munnen plötsligt talar om en tredje? Omkring filmens centralpunkt Metelius (utöver regi och huvudroll står hon för manus och klipp) cirkulerar komikern Ahmed Berhan som spelar den sorgsne slackermusikern och en helt underbar Suzanne Reuter i rollen som skarp och skeptisk mamma. Hjärtat är ett feministiskt relationsdrama som talar om kärlekens maktspel och begärsstrukturer med en helt egen röst.

- Jonas Holmberg

Visningar

onsdag 31 januari

17:30

413:
Stora Teatern
90SEK
favorite_border

torsdag 01 februari

18:45

516:
Capitol
90SEK
favorite_border

fredag 02 februari

12:00

552:
Capitol
65SEK
favorite_border
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Fanni Metelius

Regissör: Fanni Metelius

Med prisade och kritikerrosade insatser som regissör, manusförfattare och skådespelerska bland annat genom kortfilmen ”Banga inte” och sin Guldbaggenominerade roll i Ruben Östlunds ”Turist”, har Göteborgsdottern Fanni Metelius (f. 1987) auteurskap fått filmvärldens ögon att följa henne. I Metelius debutlångfilm ”Hjärtat” (där hon står för manus, regi, klipp och som huvudrollsinnehavare) visar hon prov på sin fullfjädrade talang med berättandet som blivit hennes signum: rå, ofiltrerad autencitet. Hennes filmskapande rymmer även självinsiktsfull komik och skarpa insikter om vårt moderna samhälle. Men framförallt är det alltid gjort med hjärta.

Visuella konstformer, i synnerhet film och tv, är kraftfulla faktorer för hur normer skapas. Speciellt för sex och kärlek. Men dessa konstruerade ramverk kan leda till skam och förnekelse som förhindrar självkännedom och sann intimitet. Jag fascineras av teman och konflikter som verkar omöjliga att skildra på film. “Hjärtats” kärna är en sådan konflikt, ett beteende som min generation känner igen men som inte har ett allmänt känt namn. Varför? Utmaningen med filmen var att visa hur subtila konflikter, som lätt kan förminskas till enskilda vardagsproblem, är del av ett större mönster. Ett mönster som kan leda till psykisk och fysisk underkastelse så länge det förblir tabu. Därför vill jag presentera en ärlig berättelse med all rå, ofiltrerad verklighet som riktiga relationer faktiskt består av. Jag hoppas att detta alternativa narrativ öppnar upp en progressiv dialog som tar samhället framåt.

Producent:
Rebecka Lafrenz, Mimmi Spång
Manusförfattare:
Fanni Metelius
Fotograf:
Maja Dennhag
Klippare:
Fanni Metelius
Musik:
Katharina Nuttall, Linus Andersson
Medverkande:
Fanni Metelius, Ahmed Berhan, Leona Axelsen, Daniella Mir, Suzanne Reuter, Claes Hartelius
Svensk distributör:
TriArt Film
Regissörens filmografi:
  • 2015 Du slickar mig aldrig, short; 2013 banga inte, short; 2011 Unruly, short; 2011 Delirium, short; 2010 Dandelion, short.