Focus: Nordic Comedy

The Average

Iris Smeds | 14min | Sverige

  • År: 2019
  • Språk: Engelska
  • Text:
  • Originaltitel: The Average
  • Världspremiär

En tusenfoting som går itu, en tv-hallåa och en författare som bråkar om kollektivets varande, en Ikaros som inte vill brinna och konstnären själv iklädd Dalís smältande klockor. Följ med till Iris Smeds absurdistiskt humorfyllda universum där en rad karaktärer diskuterar livets stora frågor och det nutida samhällets meningslöshet i sin jakt på medelmåtta.

- Annie Karlsson

Denna film ingår i LOL

(Obs: Går ej att köpa biljett till enskild film)

Visningar

fredag 25 januari

19:30

19:
Göta 1
95SEK
favorite_border

lördag 26 januari

17:30

105:
Haga 2
95SEK
favorite_border

söndag 27 januari

20:30

234:
Haga 2
95SEK
favorite_border

tisdag 29 januari

12:45

359:
Göta 2
65SEK
favorite_border
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Iris Smeds

Regissör: Iris Smeds

Iris Smeds (b. -84) är konstnär och har i flera år arbetat med frågor kring ekonomi, misslyckandets estetik och produktionalisering av identitet och konst som underhållning. Hennes projekt tar ofta form av text, video, skulptur och performance och behandlar bl.a det monetära och andliga värdet av konst och människor. Hon har precis avslutat sin soloutställning The Average på Växjö Konsthall.
Smeds har bland annat ställt ut på Göteborgs Konsthall, Overgaden Institute for Contemporary Art i Köpenhamn, Wetterling Gallery, Luda Gallery i Sankt Petersburg, Färgfabriken, Bohusläns Museum och på Norrtälje Konsthall, samt gjort performance på index - Contemporary Art Foundation, Spritmuseum, Drottningholms Slottsteater, Skissernas Museum och Norbergfestival.

Jag har i flera år arbetat med projektet som kretsar kring individens säljbarhet och nyliberalismens narrativ - framgångssagan i att urskilja sig från massan och sträva uppåt. I filmen The Average ville jag istället närma mig medelvärdet som måttstock för mänsklig strävan. Mitt intresse för begreppet medelvärde kommer ursprungligen från den framgångsrika entreprenören som talar om att brinna och hur ett nyliberalt språkbruk ofta handlar om den inre elden som en nyckelfaktor för framgång, när man egentligen offrar mycket för denna eld. Dessa tankar ligger som grund till filmen, men berättelsen är mer suggestiv än politisk, för mig är denna film ett förverkligande av en estetisk vision där poesi och politik vävs samman i den surrealistiska beskrivningen av en grupp individer som försöker navigera medelvärdet.

Producent:
Elisabeth Marjanovic Cronvall
Manusförfattare:
Iris Smeds
Fotograf:
Lisabi Fridell
Klippare:
Elisabeth Marjanovic Cronvall, Iris Smeds
Musik:
Thomas Jansson
Medverkande:
Roxy Farhat, Louise Lo?wenberg, Michelle Hammenfeldt, Iki Gonzales Magnusson, Katarzyna Jaskiewicz, Iris Smeds
Regissörens filmografi:
  • 2015 The Oracle, Short; 2014 The Actress; The Oracle; The Tradgedy, Short; 2013 In order to eat another man’s soul, Short.
Originaltitel:
The Average