Seminarier

Så ska Göteborg räddas undan klimathotet

Klimatanpassning av Göteborg. Mer vatten från hav, vattendrag och himmel – så skyddar vi staden nu och i framtiden.

Göteborg står inför stora utmaningar vad det gäller klimatet. Stadsbyggnadskontoret, med stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant i spetsen, spelar en viktig roll i utvecklingen av en storstad som står pall klimatförändringarna.

– Människan har påverkat klimatet så att havets nivå kommer att öka samtidigt som det kommer att regna mer varje år, och dessutom mer intensivt. I Göteborg räcker inte landhöjningen för att kompensera att havsytan stiger. Det är också här regnet ser ut att öka mest i Sverige. Vi ska göra plats för 150 000 nya göteborgare till 2035, och många av byggena är planerade till centrala, attraktiva områden nära älven som redan idag är tidvis översvämmade. Jag kommer att berätta vad gör idag, och vad kan vi göra i framtiden, för att inte Göteborg skall bli betraktat som en del av Waterworld.

Har du något hett avslöjande du kommer bjuda publiken på?
– Jag kommer visa hur den första nya barriären mot vattnet – ett älvkantskydd som staden kommer bygga mellan Operan och Casinot – kommer se ut. Det är ett första konkret steg mot fortsatt torra fötter och för att skydda innerstaden.

Medverkande: Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, är ytterst ansvarig för stadsbyggnadsfrågor i Göteborgs stad.

Programpunkten ges på Festivalarenan (Auktionsverket Kulturarena, Tredje långgatan 9).
Fri entré med festivalpass, går att köpa på plats.

Plats & tid

Auktionsverket Kulturarena
söndag 03 februari 15:00 - 15:45