Visionärer

Letters from War

Ivo M. Ferreira | 105min | Portugal

  • År: 2016
  • Språk: Portugisiska
  • Text: Engelsk
  • Svensk Premiär

Formfulländad gestaltning av de autentiska brev om hemlängtan och politik som António Lobo Antunes skrev från fronten under kolonialkriget i Angola.

När António Lobo Antunes, en av Portugals mest firade författare, var ung tjänstgjorde han som fältläkare i det blodiga portugisiska kolonialkriget i Angola. Därifrån skrev han brev till sin gravida fru, brev som ofta är vardagliga betraktelser från armélivet, men också fulla av smärta, saknad och politik. Istället för att göra en rak filmatisering av breven, använder regissören Ivo M. Ferreira dem som en ingrediens i en essäistisk filmdikt om fasansfullt krig och outhärdlig saknad. De förstklassiga bilderna som skildrar angolansk natur och soldaters ansikten skapar tillsammans med den romantiska musiken en helt unik krigsrapport.

- Jonas Holmberg

Visningar

söndag 29 januari

10:30

170:
Biopalatset 10
90SEK
favorite_border

måndag 30 januari

12:30

4024:
Biopalatset 4
65SEK
favorite_border

fredag 03 februari

19:45

695:
Handels
90SEK
favorite_border
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Ivo M. Ferreira

Regissör: Ivo M. Ferreira

Ivo Ferreira, född 1975 i Lissabon. Efter att ha tagit studenten från en konstskola skrev han in sig på London Film School och University of Budapest.

Senare reste han till Asien. I Macao började han regissera och producera sin första dokumentärfilm. Hans andra film inleddes på begäran av EXPO98. En resa genom Angola år 2000 (medan han arbetade med Elinga-teater) väckte hans intresse för landet och afrikansk portugisiska. Där regisserade han två dokumentärer. Utöver kortfilmer och dokumentärer har Ferreira regisserat två långfilmer: [April showers] (2009) som fick premiär vid Rotterdam och [EM VOLTA] (2002) som presenterades vid Bangkoks internationella filmfestival.

Han bor i Macao som återspeglas i hans tidigare film [On the dragon's flake] som inspelades åt Guinmarães – Europeisk kulturhuvudstad 2012.

Var och en av de unga männen vars liv amputerats – och även de 800 000 män som tjänstgjort i den portugisiska armén under tretton år av officiellt krig – lämnade efter sig familjer, fruar, fästmör, vänner och älskare. Ett helt land tystades, vilket bidrog till att tysta en hel era i landets historia. Att göra den här filmen är att framhäva minnet av de här männen och den vanära som de utsattes för under och efter kriget. Det är anspråk som också kan läggas på minnet av många andra oskyldiga män över hela världen vars liv förstörts av det organiserade våldets idioti.

Manusförfattare:
Ivo M. Ferreira, Edgar Medina
Fotograf:
João Ribeiro
Klippare:
Sandro Aguilar
Medverkande:
Miguel Nunes, Margarida Vila-Nova, Ricardo Pereira, João Pedro Vaz
Kontakt:
The Match Factory, info@matchfactory.de
Regissörens filmografi:
  • (select) 2012 Na Escama do Dragão, Short; 2010 O Estrangeiro, Short; 2010 Vai com o vento, Doc.
favorite_border
0

Snabbköp biljetter här!

Fyll i visningsnummer och antal.

Summa: 0:-