Nordic Light

Resan till Mirakelmannen

Fabian Wigren, Lisa Vipola | 64min | Sverige

  • År: 2018
  • Språk: Svenska, Engelska, Portugisiska
  • Text: Engelsk
  • Världspremiär

Med lika mycket hopp som tvivel åker Fabian och Lisa på en resa som kommer att vända upp och ner på deras världsbild.

I den lilla byn Abadiânia i Brasilien bor John of God, känd som en av världens främsta helare. De båda vännerna Lisa och Fabian har en sak gemensamt, de har båda en obotlig kronisk sjukdom. Fabian har reumatism sen han var barn och Lisa fick diagnosen MS i 20 års-åldern. Lisa är trött på att bara acceptera sin sjukdom och drömmer om en förändring. När hon kommer i kontakt med en kvinna som anordnar resor till Mirakelmannen ser hon det som en möjlighet att bli botad. Fabian är inte lika övertygad, men låter sig övertalas. Men är Mirakelmannen den frälsare alla pratar om, och behöver de tro för att bli helade?

- Maja Kekonius

Visningar

fredag 26 januari

19:30

19:
Göta 2
90SEK
favorite_border

lördag 27 januari

12:30

65:
Biopalatset 10
90SEK
favorite_border

söndag 28 januari

16:00

178:
Haga 1
90SEK
favorite_border

måndag 29 januari

10:15

225:
Biopalatset 7
65SEK
favorite_border
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt

Regissörer

Fabian Wigren gick ut Umeå konsthögskola 2014 med en kandidat i fri konst, och studerar nu på masterprogrammet på Kungliga Konstakademin i Köpenhamn.

Lisa Vipola gick ut Umeå konsthögskola 2014 med en kandidat i fri konst och studerar nu masterprogrammet på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon var huvudkaraktär i dokumentären LISAS KÄNSLA (Göteborg Filmfestival 2013). Hon har också uppmärksammats för egna kontroversiella konstprojekt så som ÄKTA SAMESLÖJD (2013).

Vi är intresserade av representationen av sjuka och funktionsvarierade. Vi tycker att det är problematiskt att berättelser om oss sjuka främst skildras genom en normativ, “frisk” blick. I den här filmen är vi både framför och bakom kameran för att berätta vår egen historia, och tar på så sätt kommandot över vår egen situation. Under vår resa fick vi perspektiv till den västerländska skolmedicinen. I Brasilien mötte vi inte samma uppdelning av vetenskap och tro som i Sverige. Där tror många både på Jesus, Buddha och naturens krafter samtidigt som vetenskapen har en självklar plats.

Fabian Wigren

Fabian Wigren

Lisa Vipola

Lisa Vipola

Producent:
Alexandra Lind
Fotograf:
Fabian Wigren, Lisa Vipola
Klippare:
Fabian Wigren, Lisa Vipola
Musik:
Daniel Westman
Regissörens filmografi:
  • 2016 Tårar; Ögonens Crescendo, Short; 2013 Vi Har Ju Vårt Konstnärskap, doc; 2011 Veagalváldin, Short;