Krossade filmdrömmar

I The Graduation vår vi följa med bakom kulisserna till den hårda, stundtals brutala gallringen av ansökande till den prestigefyllda filmskolan La Fémis i Paris där några lyckas passera nålsögat, men de allra flesta får se sina drömmar krossade.

Varför är det så viktigt för många aspirerande filmskapare att komma in på just La Fémis?
– Den har rykte om sig att vara en väldigt bra skola och eftersom den är i statlig regi är utbildningen gratis. Det är också en bra möjlighet att träffa andra unga filmentusiaster som delar samma passion. Att det är svårt att komma in gör att studenterna blir del av en utvald skara och de kontakter som knyts på skolan kan bära långt. La Fémis ger många löften om en bättre framtid i en tid med hög arbetslöshet, säger regissören Claire Simon.

Vad har skolan för rykte bland fransmännen i allmänhet?
– Vissa avskyr den medan andra ser den som ett filmiskt tempel.

Det finns en scen där jurymedlemmarna diskuterar om en talangfull ung filmskapare ska gå vidare, där det enda som talar emot honom är att han antagligen inte kommer att ”passa in”. Är det svårt för någon som inte följer mallen att komma in på La Fémis?
– Det är alltid svårt att inte passa in. Man kan bli förbannad över det eller känna stolthet över det. Man kan också försöka förändra sitt tankesätt för att komma in.

Är inte det en dålig sak med tanke på mångfalden inom fransk film?
– Jo, och det är något som La Femis jobbar med. Stora erkända skolor har alltid en typisk student och det är möjligt att mångfalden är extra dålig inom de högre studierna i Frankrike.

Några av jurymedlemmarna skrattar åt de ansökande bakom deras ryggar och förlöjligar deras filmidéer. Varför tror du att de beter sig så?
– Jag tror inte att de menar illa egentligen. Och för varje negativt omdöme om en ansökande finns det alltid någon som tycker tvärtom. De försöker bara sköta sitt jobb som jurymedlemmar. Urvalet sker genom en diskussion och beslutet sker kollektivt. Jag tror också att de skämtar eftersom de inte är säkra på vilken rätt de egentligen har att döma de unga kandidaterna.

Anders Calderon

favorite_border
0

Snabbköp biljetter här!

Fyll i visningsnummer och antal.

Summa: 0:-