Battle of the kulturmän

Danska filmen The Man, som är nominerad i kategorin Dragon Award Best Nordic Film, handlar om en erkänd konstnär som plötsligt får en inneboende i form av sin dittills okände son Casper. Även sonen är konstnär och en underhållande och existentiell maktkamp tar vid.

The Man, som hade nordisk premiär på Draken under torsdagen, är en av åtta filmer på Göteborg Film Festival som har chans att vinna en miljon kronor på Dragon Award-galan. Det humoristiska far-son-dramat är regisserat av Charlotte Sieling som tidigare gjort filmer som Above the Street Below the Water (2009), Feature (2004) och kortfilmen 45 cm (2007). Den äldre av de två kulturmännen i The Man spelas av Sören Malling, känd från bland annat tv-serierna Brottet och Borgen.
– Filmen är som ett Strindbergskt kammarspel. Simon Brahe är en väldigt stor konstnär och känner sig verkligen som en kung. Då knackar plötsligt hans son Casper på dörren. Ett av filmens tema är man nästan aldrig kan fly från sitt förflutna, även om man tror att man kan det, säger Sören Malling.

Casper, eller The Ghost som han också kallas, spelas av norske Jakob Oftebro som tidigare bland annat varit med i filmen Kon-Tiki och tv-serien Lilyhammer.
– Casper vill hemskt gärna förenas med sin far. Det kommer också en twist i filmen, men vad det är kan jag förstås inte berätta, säger han.

Båda huvudrollsinnehavarna tror att relationen mellan en far och en son är av en speciell art. Sören Malling har själv två döttrar och en son.
– För egen del ser jag stor skillnad mellan far-son-relationen och far-dotter-relationen. Kärleken är precis lika stor, men konflikterna ser annorlunda ut. Med sonen är det mer högljutt, mer bråk, med flickorna är det mer snack, säger han.

Jakob Oftebro tror att det är likheten som kan skapa friktion.
– En far och en son, på samma sätt som mor och dotter, speglar sig i varandra. Då kan det vara upplagt för konflikter, säger han.

Anders Calderonfavorite_border
0

Snabbköp biljetter här!

Fyll i visningsnummer och antal.

Summa: 0:-